Olaszok is a - GMO ellen....

Európa polgárainak
jó lesz erősen odafigyelni arra, hogy
kinek az érdekeit érvényesíti az Európai Bizottság ! ???

A Bizottságban új emberek új felállásban döntenek, és láthatóan az új embereket előbb találta meg a GMO lobbi
mint az őket oda küldő európai polgárok.

Így történhetett meg, hogy a máltai származású egészségügyi és fogyasztóvédelmi biztos, John Dallin (akinek eredeti foglalkozása könyvelő) alig foglalta el hivatalát,
máris botrányos módon keresztülvitte a génmanipulált,
GMO Amflora burgonya termesztésre való engedélyezését,

úgy hogy a tagországok csak az utolsó pillanatban értesültek arról, hogy ez a döntés napirendre kerül.

http://www.elolanc.hu/index.php/gmo/1-sajtokoezlemeny/10335Olaszok is a GMO ellen....


„Teljesen ellenezzük!” - így nyitotta meg Luca Zaia, olasz mezőgazdasági, erdészeti és élelmiszer ipari miniszter

2010.március 3-i sajtótájékoztatóját, melyet az Amflora burgonya európai termesztésének brüsszeli engedélyezése kapcsán tartott.

Ezután pontokba szedve sorolta fel érveit:

  1. „Az állampolgárok egészsége. A szóban forgó burgonyáról tudjuk, hogy fogyasztása esetén bizonyos antibiotikumokkal szemben ellenállóképesség alakulhat ki. Igaz, hogy ezt a fajtát ipari felhasználásra fejlesztették ki, de ez ellenőrizhetetlen. Amennyiben állati takarmányozásra használják, máris bekerül az emberi táplálkozási láncba.
  2. Akik GMO növényeket termelnek, többet keresnek. Tudjuk, hogy ez egyáltalán nincs így. Ha megnézzük az amerikai termelők helyzetét, akik GMO növényeket termelnek, kiderül, hogy ugyanarra panaszkodnak, mint az európaiak: magas termelési költségek, alacsony felvásárlási árak. Mai napon a kukorica ára a Milánói Tőzsdén 145 EUR/t, míg Chicagóban 100 EUR/t volt. Az előző GMO mentes, az utóbbi GMO kukoricát forgalmaz.
  3. A világ éhezési problémájának megoldása. A világban több mint 1 milliárdan éheznek. Az éhezők viszont nem ott vannak, ahol a többlettermelés. Olaszországban körülbelül 20%-os a túltermelés, amit nem tudnánk az éhezőkhöz eljuttatni. Különösen nem ingyen. Nem hiszem, hogy az lenne a megoldás, hogy a mi (olasz) termelőink megtermelik az élelmiszert, majd ezt ingyen szétosztják Afrikában. A világ éhezésének megoldására Diouf FAO főigazgató szerint is a megoldás a mezőgazdaság helyben való fejlesztése, elsősorban az öntözés lehetőségének megteremtése jelentené. Én is olvastam ezzel kapcsolatban a Vatikán álláspontját (lásd lent). Szeretném aláhúzni, hogy én is hívő katolikus vagyok, de ezzel nem értek egyet. Véleményem szerint ebben a témában rossz tanácsadói vannak a pápának. Látni kell, hogy ott is vannak más vélemények, elég Turkson bíboros nyilatkozatát említenem.
  4. A biodiverzitás védelme. Olaszország olyan változatos flórával rendelkezik, melyet nem szabadna beszennyezni. Nem beszélve a helyi, védett eredetű termékeinkről. Nézzék meg, melyek azok az országok, akik igénylik a GMO növényeket: azok, akiknek nincs tradicionális mezőgazdaságuk. Nekünk van, és ezt meg is kell védenünk.
  5. Kik fogyasztják a GMO-t tartalmazó élelmiszereket? Azokban az országokban, ahol GMO növényeket termesztenek, a szegények GMO- , a gazdagok a biotermékeket fogyasztják. Azt gondolom, hogy ez nem etikus. Nem véletlen, hogy az USA-ban rendkívül nagy mértékben terjed a Slow Food mozgalom, jobban mint Európában. Annak, hogy a GMO termékek tárgyalása a címlapra került egy nagy előnye van: egyre többen akarják tudni, mi van abban, amit fogyasztanak. A jelenlegi szabályozás szerint max. 0,9 % GMO terméket tartalmazó élelmiszernél ezt nem kell feltüntetni. Véleményem szerint ez így nincs jól. Egy termék vagy szennyezett GMO-val vagy sem. A mértéke nem számít. Ezzel kapcsolatban újra nyitjuk a vitát.
  6. 12 évig nem engedélyezték ezt a burgonyát. Úgy tűnik, hogy az új Bizottságnak rendkívül fontos volt, ez az engedélyezés. Nekem az lett volna az első, hogy tárgyaljak erről a korábbi biztossal is és nem kapkodtam volna el egy ilyen horderejű döntést.
  7. A génmódosulás a természetben is végbe megy, de ehhez egészen más időtávlatok kellenek, mint amit ma mesterségesen idéznek elő.” zárta a sort Luca Zaia.Lehet, hogy az Olaszoknál kevesebb a hazaáruló ?


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése